بایسته های امروز جامعه هزاره
- انتشار: ۱۹ حوت ۱۴۰۲
- سرویس: دیدگاه
- شناسه مطلب: 174600
هزاره ها، مردمی هستند بدون قلمرو واحد اما تشکیلاتی.
بهانه های مختلفی دارند برای گرد هم آمدن و باهم کار کردن مانند مناسبت های مذهبی مشترک، خاطرات قومی وملیتی همسو، انگیزه های فرهنگی زبانی ، فعالیت های مدنی حقوقی …
پیدا کنید مردمی را که به خاطر شرارتهای حکومت ها در سراسر جهان پراکنده و به اجبار مهاجر شده اند ، اما همچنان به یاد هم و باهم و برای هم جمع می شوند.
اما هزاره چنین مردمی هستند مثلا:
- برگزاری سالانه بزرگداشت رهبر شهید استاد عبدالعلی مزاری
- تظاهراتهای پی در پی توقف نسل کشی هزاره
- تشکیل احزاب و گروههای مدنی در کشورهای مختلف
- فعالیت های فرهنگی برای رونق فارسی دری، زبان مشترک
- کمک های نقدی و غیر نقدی به مهاجران و هموطنان داخل برای ساخت و ساز منطقه و رونق زندگی
- برگزاری مراسمات آیینی و مذهبی مانند ماههای قمری محرم و رمضان، و شروع سال نو خورشیدی، …
و مواردی ازاین قبیل ….
بیشتر این همدلی ها از سوی کسانی است که تابعیت افغانستان را به شهروندی کشور دیگر تبدیل کرده اتد ولی همچنان به مردم خود توجه دارند ، برخی الفبای زبان شهروندی شان ، لاتین است ولی در گروههای خود به فارسی دری می نویسند و بحث می کنند، در رسانه و مصاحبه گویش مردم خود را حفظ کرده اند …
دانشنامه نویسی معمولا در یک انسجام تشکیلاتی و در یک مکان و زمان واحد و با داشتن شرایط و امکانات هماهنگ و با پشتوانه حکومتی توسط متخصصانی که زمینه ارتباطات پژوهشی دارند، شکل می گیرد. اما می بینیم که کار فرهنگی کلان دانشنامه هزاره از سوی مهاجران فرهیخته پژوهشگر، صورت گرفت . آنان در جای جای دنیا ، مهاجر شده و بدون کدام پشتوانه ای، صرفا برای ماندن میراث فرهنگی این مردم، اقدام کردند.
نفس عمل ارزشمند است و نباید اقدام کنندگان را با سوءتفاهمات از گردونه خارج کرد.
هر کاری ، شروعش دشواریهایی دارد که به تدریج با نقد تخصصی در فضای خودش بهبود یافته، کامل می شود.
مایه افتخار است که این مردم با وجود نداشتن قلمرو مکانی واحد، ایده های همسو را باهم عملیاتی می کنند.
مهمترین مساله همین است که با علیرغم تحمیل شرایط دشوار از سوی حکومت ها، هزاره ماندگار شده.
در برابر همه امتیازات هزاره، چرا فقط با سیاست تفنگی طالبان دانش ستیز مرعوب شوند گروهی نه تمدن میفهمند نه فرهنگ دارند نه علم نه تخصص،…
اگر بلوای نقد در فضای مجازی به راه نمی افتاد دلیلی نداشت که طالب این دانشنامه را در لیست سیاه خود قرار دهد . اصلا او نمی داند دانشنامه چگونه کاری است که بفهمد هدف دانشنامه هزاره چیست!
می توان دانشنامه هزاره را با رصدهای پژوهشی، بازسازی و بهسازی کرد ولی به دور از حاشیه های سیاسی ، در فضای علمی آرام و نه در فضای مجازی پر تلاطم که محل نقد اجتماعی سیاسی است نه نقد پژوهشی.
معصومه رحیمی
نظرات(۰ دیدگاه)