ایران استخدام افغانستانی‌های فاقد مدرک را ممنوع کرد

  • انتشار: ۷ ثور ۱۴۰۴
  • سرویس: اخبار مهاجرینبین الملل
  • شناسه مطلب: 223634

ایران استخدام افغانستانی‌های فاقد مدرک به کار را ممنوع اعلام کرده و یکی از مقام‌های این کشور گفته است که استخدام مهاجران غیرقانونی افغانستان به کار ۶ ماه حبس در پی دارد.

حسین علی دلیگانی؛ نماینده تهران و نائب رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس نمایندگان ایران، می‌گوید که استخدام مهاجران افغانستان فاقد مدرک اقامت به کار و شغلی از سوی شهروندان این کشور، تا ۶ ماه حبس در پی دارد.

بر بنیاد گزارش رسانه‌های ایرانی، او در نشستی گفته: «کارفرمایانی که اتباع خارجی فاقد پروانه کار (مجوز قانونی کار) یا دارای پروانه منقضی‌شده را استخدام کنند، یا آنان را در کاری غیر از آن‌چه در پروانه ذکر شده به کار گیرند، یا در مواردی که رابطه استخدامی قطع می‌شود ولی به وزارت کار اعلام نمی‌کنند، مشمول مجازات حبس از ۹۱ تا ١٨٠ روز خواهند شد.»

این در حالی است که مقام‌های ایرانی مهاجران افغانستان را «اتباع خارجی» یا «اتباع خارجی غیرمجاز بیگانه» می‌خوانند.

آقای دلیگانی با استناد به مواد ۱۲۰ و ۱۲۱ قانون کار ایران تاکید کرده که مهاجران افغانستان نمی‌توانند در این کشور مشغول به کار شوند؛ مگر این‌که دارای روادید با حق کار باشند و بر اساس قوانین و مقررات مربطه، مجوز کار دریافت کنند.

نائب رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس ایران با بیان این‌که‌ در حال حاضر «استفاده غیرقانونی» از مهاجران افغانستان در بسیاری از کسب‌وکارها به یک رویه تبدیل شده است‌، گفت‌: «کارفرمایان بدون هیچ ترس و نگرانی، تنها به دلیل صرفه‌جویی در هزینه‌های دست‌مزد، از نیروی کار خارجی استفاده می‌کنند.»

او تصریح کرده: «جریمه‌ها بازدارنده نیستند، یا نظارت‌های دقیق و کافی از سوی مسئولان ذی‌ربط بر کارگاه‌ها و کسب‌وکارها انجام نمی‌شود.»

آقای دلیگانی با تاکید بر این‌که وزیر کار و امور اجتماعی ایران باید در خصوص استخدام غیرقانونی مهاجران افغانستان در شرکت‌ها، کارگاه‌ها و کسب‌وکارهای مختلف به مجلس این کشور پاسخگو باشد، گفته است که انتظار دارد پاسخ شفاف و اقدام عملی در این زمینه از این وزارت مشاهده کند.

این در حالی است که ایران پس از حاکمیت طالبان در کشور، اخراج اجباری مهاجران کشور را آغاز کرده و در این اواخر آن را تشدید نیز کرده است.

شماری از مهاجران افغانستان در ایران می‌گویند که هنگام اخراج اجباری با «هتک حرمت، لت‌وکوب، رفتارهای غیرانسانی، مصادره پول و اموال و بازداشت» نیز مواجه هستند.

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *