افغانستان در جنگ ناکام امریکا علیه تروریزم بالاترین هزنیه را پرداخت کرده است
- انتشار: ۳۰ حمل ۱۴۰۰
- سرویس: دیدگاهسیاست
- شناسه مطلب: 110775

جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده امریکا چهار شنبه هفته گذشته اظهارات تعجب برانگیزی داشت. بایدن اعلام کرد نیروهای نظامی امریکا تا یازده سپتامبر سال جاری میلادی و همزمان با بیستمین سالروز حمله تروریستی یازده سپتامبر القاعده به امریکا و آغاز حمله امریکا به افغانستان، به طور کامل افغانستان را ترک می کند. به دنبال این اظهارات بایدن، ناتو نیز اعلام کرد در زمان مشابه بیش از هفت هزار نیروی خود را از افغانستان خارج می کند.
جو بایدن چهارمین رئیس جمهور ایالات متحده امریکاست که وعده سپرده جنگ در افغانستان را به پایان می رساند، جنگی که طولانی ترین جنگ تاریخ امریکا به حساب می آید و در آن بیش از ۲۳۰۰ نیروی امریکایی کشته و بیست هزار نیروی دیگر زخمی شده اند. همین طور در این جنگ صد هزار غیرنظامی افغان نیز جان هایشان را از دست داده اند. جورج دبلیو بوش پس از حملات یازده سپتامبر در حالی تصمیم گرفت به افغانستان حمله کند که تصور روشنی از چگونگی ختم بحران و مدت زمانی که قرار بود طول بکشد، نداشت.
ایالات متحده امریکا، القاعده را مسئول حملات تروریستی یازده سپتامبر می دانست و از این رو رئیس جمهور جورج دبلیو بوش اعلام کرد جبهه جنگ در افغانستان تا زمانیکه القاعده را به دادگاه نکشانده، ادامه خواهد داشت. اما این باراک اوباما جانشین جورج دبلیو بوش بود که دستور داد یک عملیات مخفی نیروهای دریایی امریکا در دوم ماه می سال ۲۰۱۱ میلادی انجام شود. طی این عملیات نیروهای ویژه امریکا که بر محل اقامت بن لادن در شهرک نظامی ابیت آباد صورت گرفت، اسامه بن لادن رهبر القاعده و چندین تن از نیروهای عملیاتی اش کشته شدند.
با اتمام دوران ریاست جمهوری اوباما و روی کار آمدن دونالد ترامپ مذاکره مستقیم با طالبان روی دست گرفته شد. این یک اقدام خردمندانه برای اتمام جنگ در افغانستان به شمار می رفت.
جو بایدن رئیس جمهور کنونی ایالات متحده امریکا اما می گوید ده سال از کشته شدن بن لادن می گذرد و زمان آن است تا جنگ امریکا در افغانستان را به پایان برسانیم. جو بایدن در عین حال اخطار می دهد اگر طالبان حین خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به آنها حمله کند، امریکایی ها از خودشان دفاع می کنند و متحدان امریکا نیز با تمام امکانات در این راستا در دسترس می باشند.
تاسف بار ترین بخش در سخنان جو بایدن این بود که هرگز از تلفات غیرنظامیان در افغانستان نام نبرد. یکی باید از بایدن بپرسد چرا او در سخنان خود تمام زندگی های افغانی که در طی بیست سال جنگ از بین رفته است، نامی نبرد. بایدن کشته شدن اسامه بن لادن را هدف ایالات متحده امریکا بر می شمرد و می گوید از کشته شدن وی ده سال می گذرد. مرگ بن لادن در ارتباط با منافع امریکا در افغانستان در بیست سال گذشته چه نکاتی را به ما می گوید. هزاران افغان کشته و معلول شده اند اما بایدن حتی به خود زحمت نداد نامی از آنها ببرد. براساس آمار رسمی، بیش از ۱۰۰ هزار افغان در جنگ امریکا در افغانستان کشته شده اند. بدون شک این مساله دست کم گرفته شده است. بایدن اما در مورد شرایطی که امپریالیزم امریکا بیشتری احساس مسئولیت را می کند، چیزی نگفت.
جو بایدن به جای اظهارات غیرمسئولانه بهتر است به صراحت شکست امریکا در جنگ با تروریزم را اعلام کند. جنگ امریکا با تروریزم در افغانستان چیزی جز یک شکست بزرگ نبوه است. اگرچه افغان ها سپاسگزار کمک های مالی امریکا در بیست سال گذشته می باشند اما کسی هرگز بابت ماندن ایالات متحده در افغانستان خواهش و تمنا نکرده است. نخبگان افغان در عوض خروج امریکا را یک فرصت بزرگ می دانند که به آنها اجازه می دهد با اتحاد و یکپارچگی کشورشان را از بحران خارج کنند. رهبران افغان باید با اتخاذ یک موضع محکم و یکپارچه برای دفاع از منافع ملی شان بایستند و منافع ناچیز شخصی و جناحی خود را کنار بگذارند.
مسأله مهم اکنون این است که تمام افغان ها به شمول طالبان به یکدیگر گوش فرا دهند و راه حلی برای بحران کنونی پیدا نمایند.
به عبارت دیگر می توان گفت اولین و بزرگترین اشتباه استراتژی امریکا این بود که به افغانستان حمله کرد چون شهروندان کشور فقیری مثل افغانستان هیچ ارتباطی با حملات تروریستی یازده سپتامبر نداشتند. امریکا به بهانه مبارزه با تروریست پس از یازده سپتامبر به افغانستان لشکر کشی کرد و یک جنگ با پایان باز را آغاز نمود. بلافاصله پس از افغانستان، ایالات متحده امریکا به عراق حمله کرد، مردم عراق از صلح و استقلال لذت می بردند و دخالتی در حملات یازده سپتامبر نداشتند. هیچ یک از این حملات دنیای امروز را امن تر نساخت.
به انتقام سه هزار غیرنظامی که در حملات یازده سپتامبر سال ۲۰۰۱ در امریکا کشته شدند، ایالات متحده امریکا به چندین کشور حمله نمود و هزاران انسان بی گناه در بمباران های امریکا در این کشورهای کشته شدند و تعداد زیادی زخم برداشتند، این انسان های بی گناه هیچ ارتباطی با حملات یازده سپتامبر نداشتند. این یک حقیقت قابل توجه است که جنگ امریکا علیه تروریزم تنها جنگ و ترور بیشتر را سبب شد، فعالیت ده ها گروه تروریستی که هم اکنون در افغانستان فعالیت می کنند خود گواه این مدعاست. گروه تروریستی داعش در حالی در افغانستان ظهور و بروز پیدا کرد که نیروهای نظامی امریکا در افغانستان حضور داشتند و هم اکنون نیز یک نگرانی کاملا جدی محسوب می شوند. داعش در سال های گذشته حملات مرگباری را در کشورهای غربی انجام داده است.
با این شرایط، جنگ امریکا علیه تروریزم یک اشتباه بود و یک شکست بزرگ به شمار می رفت. تصور کنید اگر امریکا جنگ علیه تروریزم را شروع نمی کرد و در پاسخ به حملات تروریستی یازده سپتامبر کارهای پلیسی، قوانین بین المللی، روش های مشترک اطلاعاتی، تلطیف قلوب و اذهان و گفت و گو به جای جنگ مرگبار روی دست گرفته می شد، بدون شک طی این سال ها در صلح زندگی می کردیم و اکنون دنیای به مراتب صلح آمیزتری داشتیم.
نظرات(۰ دیدگاه)