افغانستان به مرکز بیثباتی در منطقه تبدیل شده است
- انتشار: ۱۶ اسد ۱۴۰۳
- سرویس: تیتر 1سیاست
- شناسه مطلب: 189806
یک رسانه پاکستانی میگوید که پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان، این گروه افغانستان را به یک مرکز بیثبات در منطقه تبدیل کرده است.
وبسایت پاکستان امروز، با نشر مقالهای گفته که از زمان تسلط طالبان بر افغانستان، این کشور به پناهگاه گروههای افراطی تبدیل شده است که امنیت منطقه را به خطر میاندازد.
در این مقاله همچنین آمده که «ناتوانی طالبان در مهار این عناصر عواقب شدیدی داشته، به ویژه برای کشورهای همسایه مانند پاکستان.»
این مقاله به بررسی چگونگی تبدیل شدن افغانستان به کانون تروریزم تحت رهبری طالبان افغانستان، نقش تحریک طالبان پاکستان (TTP) در بیثبات کردن پاکستان، نقض فاحش حقوق بشر توسط دولت افغانستان، ظهور داعش خراسان پرداخته و اینکه چگونه حکومتداری ضعیف در کابل بر پاکستان تأثیر گذاشته است.
براساس این مقاله، ترسها مبنی بر رویکار آمدن طالبان تحقق یافته و بازگشت طالبان به قدرت، سازمانهای مختلف افراطی را که با دولت جدید افغانستان شباهتهای ایدئولوژیکی دارند، جسورتر کرده است.
روابط طالبان با این گروهها، از جمله القاعده، علیرغم وعدههای آنها به جامعه جهانی قطع نشده است.
در این مقاله همچنین تاوید شده که افغانستان به طور فزاینده ای به بستری برای سازمانهای تروریستی تبدیل شده است و بازگشت طالبان به قدرت به عنوان یک کاتالیزور عمل میکند.
حضور چندین گروه شبه نظامی، از جمله القاعده و تحریک طالبان پاکستان، تهدیدی جدی برای ثبات منطقه است.
براساس این مقاله این گروهها اکنون از خاک افغانستان برای سازماندهی مجدد، عضوگیری و حملات به کشورهای همسایه به ویژه پاکستان استفاده میکنند.
یکی از نگرانکنندهترین تحولات از زمان به قدرت رسیدن طالبان، ظهور مجدد تحریک طالبان پاکستان است. این گروه که مسئول حملات مرگبار متعدد در پاکستان بوده، در افغانستان پناهگاهی امن یافته است.
فعالیتهای تحریک طالبان پاکستان افزایش یافته و عوامل آن از خاک افغانستان به عنوان پایگاهی برای طراحی و اجرای حملات علیه پاکستان استفاده میکنند.
بی میلی یا ناتوانی طالبان افغانستان برای مهار تحریک طالبان پاکستان، روابط بین دو کشور را تیرهتر کرده است.
گفته شده که «استثمار تحریک طالبان پاکستان از خاک افغانستان پدیده جدیدی نیست، اما صعود طالبان به آن قدرت تازهای بخشیده است. این گروه چندین حمله را در پاکستان انجام داده است که نیروهای امنیتی و غیرنظامیان را به طور یکسان هدف قرار داده است. با وجود تضمینهای مکرر طالبان مبنی بر اینکه آنها اجازه نمیدهند از خاک افغانستان برای تروریزم علیه هیچ کشوری استفاده شود، تحریک طالبان پاکستان بدون مجازات به فعالیت خود ادامه میدهد. این منجر به افزایش قابل توجه خشونتهای فرامرزی، تضعیف امنیت پاکستان و بیثباتی منطقه شده است.»
تجدید حیات تحریک طالبان پاکستان پیامد مستقیم سیاستهای طالبان و همسویی ایدئولوژیک آنها با گروههای افراطی است.
در این مقاله گفته شده که طالبان افغانستان نتوانسته به نگرانیهای پاکستان رسیدگی کند، که منجر به وخامت اوضاع امنیتی در مناطق مرزی این کشوز شده است.
توانایی تحریک طالبان پاکستان برای انجام حملات از خاک افغانستان، تهدیدی جدی برای ثبات داخلی پاکستان است و اسلام آباد را وادار کرده است تا استراتژی خود را در قبال افغانستان مورد ارزیابی مجدد قرار داده است.
در همین حال، داعش یک تهدید مهم دیگر از افغانستان را ارائه میدهد.
براساس این مقاله، داعش که در ابتدا توسط اعضای طالبان و سایر گروههای افراطی تشکیل شد، به یکی از بیرحمترین گروههای تروریستی در منطقه تبدیل شده است.
این گروه حملات مرگبار متعددی را در افغانستان انجام داده که هم غیرنظامیان و هم اعضای طالبان را هدف قرار داده است. در همین حال، جاه طلبی این گروه فراتر از مرزهای افغانستان است.
داعش به طور فعال نفوذ خود را به کشورهای همسایه از جمله پاکستان، آسیای مرکزی و حتی روسیه گسترش داده است.
برنامه توسعه طلبانه این گروه باعث نگرانی است، زیرا به دنبال ایجاد جای پایی در کشورهای است که در حال حاضر با چالشهای امنیتی خود دست و پنجه نرم میکنند. تاکتیکهای وحشیانه و ایدئولوژی افراطی داعش آن را به دشمنی سرسخت تبدیل می ککند که میتواند کل مناطق را بی ثبات کند.
پاکستان که مرز طولانی با افغانستان دارد، به طور نامتناسبی تحت تأثیر هرج و مرج در همسایه خود قرار گرفته است.
این در حالی است که به قدرت رسیدن طالبان در ابتدا توسط برخی در پاکستان مورد استقبال قرار گرفت و معتقد بودند که این امر ثبات را در منطقه به ارمغان میآورد. شکست دولت پیشین در مهار تروریزم و حکومتداری ضعیف آن بر پاکستان تأثیر منفی گذاشته است.
نظرات(۰ دیدگاه)