استقبال طالبان از گزارش بانک جهانی در مورد شاخص‌های اقتصادی افغانستان

  • انتشار: ۱۳ جوزا ۱۴۰۲
  • سرویس: اقتصادتیتر 2
  • شناسه مطلب: 141102

بانک جهانی با نشر تازه‌ترین گزارش خود از کاهش نرخ تورم در افغانستان خبر داده و این گزارش مورد استقبال طالبان قرار گرفته است. بر اساس گزارش بانک جهانی، کمک‌های نقدی سازمان ملل متحد یکی از علت‌های کاهش نرخ تورم بوده است.

بربنیاد گزارش بانک جهانی از ماه جنوری تا ماه می امسال، ماهانه به طور متوسط ۱۵۰ میلیون دالر که در مجموع ۷۶۰ میلیون دالر می‌شود، وارد افغانستان شده است. بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۲ نیز حدود ۱.۹ میلیارد دالر وارد کشور شده است.

نرخ تورم سال گذشته در ماه جولای ۲۰۲۲ به ۱۸.۳ درصد رسید که پس از آن «سیر نزولی» را پیموده است.

معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان در بیانیه‌ای گفته است که «از واقعیت‌های منعکس‌شده در این گزارش استقبال نموده و به این باور است که واقعیت‌های منعکس شده در گزارش پیراموان رشد اقتصادی کشور تصویر واضحی است».

در بیانیه طالبان آمده که حکومت این گروه بر این باور است که «اگر جامعه جهانی به جای تحمیل محدودیت‌ها بر تعامل مثبت توجه نماید، بی‌تردید که افغانستان در عرصه اقتصادی بیشتر از پیش پیشرفت خواهد کرد و بار مسئولیت آن بر دوش جامعه جهانی کاهش خواهد یافت.»

همچنین از بانک جهانی خواستار تمویل مالی پروژه‌های ناتمام در افغانستان شده است

پس از روی کارآمدن طالبان بودجه پروژه‌های توسعه‌ای که به طور کامل از خارج تمویل می‌شد قطع شده است و طالبان شماری از پروژ‌ه‌ها با بودجه کم را از منابع داخلی در برنامه روی دست دارد.

در گزارش تازه بانک جهانی در مورد رشد مجموع اقتصاد افغانستان، نرخ بیکاری در این کشور و سطح عمومی فقر آماری ارائه نشده است.

در همین حال، نهادهای سازمان ملل از سطح گسترده فقر در افغانستان خبر داده و گفته‌اند که حدود ۲۰ میلیون نفر در افغانستان به کمک‌های اولیه غذایی نیاز دارند و حقوق بخش‌های آموزش و بهداشت این کشور نیز از سوی نهادهای بین‌المللی پرداخت می‌شود.

در اکتوبر سال ۲۰۲۱ نیز صندوق وجهی بین‌المللی گزارش داده بود که اقتصاد افغانستان طی یک سال ۳۰ درصد کوچکتر می‌شود.

بانک جهانی کاهش نرخ تورم را به تثبیت نرخ ارز و کاهش «قابل توجه قیمت مواد غذایی و سوخت بین‌المللی در ماه‌های اخیر» نسبت داده است.

سبد غذایی خانوار بنا به برنامه جهانی غذا نشان دهنده کاهش نزولی منفی ۹.۸ درصد تورم را از سال گذشته نشان می‌دهد «مواد غذایی ضروری و کالاهای غیرغذایی به طور گسترده در بازارهای عمده در سراسر این کشور در دسترس هستند.»

بانک جهانی می‌گوید کنترل شدید بر صادرات ارز، محدودیت عرضه پول داخلی و وارد شدن دلار آمریکا به بازار داخلی از طریق کمک نقدی سازمان ملل به حفظ ارزش پول ملی افغانستان کمک کرده است.

از ماه جنوری تا ماه می سال جاری، ماهیانه به طور متوسط ۱۵۰ میلیون دلار وارد کشور شده است، در مجموع ۷۶۰ میلیون دلار. در سال ۲۰۲۲ نیز ۱.۹ میلیارد دالر وارد افغانستان شد.

این در حالی است که چهره‌های سیاسی مخالف طالبان، ورود پول نقد به افغانستان به عنوان کمک‌های بشردوستانه را به نوعی کمک به تثبیت قدرت حکومت طالبان مورد انتقاد قرار داده‌اند.

بانک جهانی گفته که محدودیت برداشت پول از سپرده‌های بانکی کمتر شده و به ماهیانه ۵۰ هزار افغانی در ماه برای افراد افزایش یافته است.

بانک جهانی می‌گوید صادرات افغانستان طی ماه‌های جنوری – اپریل ۲۰۲۳ به ۰.۶ میلیارد دالر رسیده است که ۴ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال پیش‌ از آن داشته است.

در همین حال، پاکستان همچنان به عنوان بزرگترین بازار صادرات افغانستان با ۶۳ درصد، پس از آن هند ۲۶ درصد را به خود اختصاص داده است.

بیشترین واردات افغانستان از ایران با ۲۱ درصد، پاکستان ۱۸ درصد، چین ۱۶ درصد و امارات متحده عری ۱۳ درصد طی ماه‌های جنوری-اپریل بوده است.

عاید صادرات زغال سنگ افغانستان به پاکستان به حدود ۱۴۱ میلیون دالر از جنوری – اپریل سال جاری رسید است که ۱۳ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان می‌دهد.

واردات افغانستان از جنوری – اپریل سال جاری به ۲.۴ میلیارد دالر رسیده است که افزایش ۲۷ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال پیش نشان می‌دهد.

واردات مواد غذایی حدود ۲۷ درصد و سوخت ۲۰ درصد در ماه‌های جنوری-اپریل بوده است که افزایش اندکی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است.

کسری تجاری افغانستان طی ماه‌های جنوری – آپریل ۲۰۲۳ به ۱.۸ میلیارد دالر آمریکا رسید که ۳۸ درصد بیشتر نسبت به مدت مشابه سال قبل شده که ۱.۳ میلیارد دالر بود.

نظرات(۰ دیدگاه)

نظر شما چیست؟