آنکه نان دهد، فرمان دهد
- انتشار: ۲۳ عقرب ۱۴۰۳
- سرویس: دیدگاه
- شناسه مطلب: 202355
گفته میشود که ترامپ، مایکل والتز را به عنوان مشاور عالی امنیت ملی آمریکا معرفی خواهد کرد.
والتز، سابقه حضور در افغانستان را دارد. او، عناصر قدرت در افغانستان را به خوبی میشناسد و راههای احیا یا تضعیف آنها را به خوبی بلد است.
آمریکا همزمان با برنامه ریزی برای احیای مجدد طالبان و بازگردندان آنها به قدرت، طومار زندگی بسیاری از چهره های مخالف طالبان را در هم پیچید.
نام های پرآوازه ای همچون جنرال عبدالرحمان سید خیلی، جنرال عبدالرازق اچکزی، جنرال عزیزالله کاروان ، مولوی ایاز نیازی، مولوی مفلح و صدها فرد دیگر، در لیستی بود که آمریکا آنها را طی ده سال، از طریق مزدوران خود حذف کرد تا طالبان، بازگشتی آسان به قدرت داشته باشد.
همین جدیت آمریکا در حذف صداهای مخالف طالبان بود که باعث شد تا سیاست ورزان حکومت جمهوری، به ویژه بعد از حمله ای که در ۱۱ سرطان ۱۴۰۰ به خانه عطا محمد نور در مزار شریف انجام شد، حفظ جان را بر جنگ با طالبان ترجیح دهند. (در این جلسه، چهرههای سرشناس و مطرح کشور برای ایجاد هماهنگیهای نظامی مقابله با طالبان گرد آمده بودند)
مایکل والتز کسی است که با توجه به سابقه حضور در افغانستان، همه این بازیها را به خوبی بلد است و راههای کنترل بازیگران قدرت را به خوبی میداند.
او، طبیعتاً راههای کنترل طالبان را نیز به خوبی میداند و اگر زمانی احساس نیاز کند، از اهرمهای کنترلی خود برای مهار چهرههای یاغی طالبان هم استفاده خواهد کرد.
علی الحساب، در سه سال گذشته، طالبان همراهی خوبی با آمریکا داشته است.
طالبان از یکسو، تمام نیازهای استخباراتی آمریکا را تامین کرده و از سوی دیگر، علیرغم اینکه رقبای منطقهای آمریکا را تا سرحد امکان دوشیده، اما هیچ امتیازی به آنها نداده که منافی منافع آمریکا باشد.
طالبان همچنین با فضا دادن به گروهک های تروریستی چند ملیتی در خاک افغانستان، آنها را به ابزارهای بالقوه آسیب زدن به رقبای آمریکا تبدیل کرده و البته در مورد ایران، این ابزار، گاها به فعلیت هم رسیده است.
با این حال، احتمال دارد که برخی چهرههای طالبان، به دنبال تخطی از تعهداتی باشند که در دوحه امضا کرده اند.
چندی پیش، یک فایل صوتی مربوط به یکی از نزدیکان ملاهبه الله منتشر شد که او را به دلیل کم کاری در تطبیق آنچه که شریعت میخواند نکوهش میکرد.
او، ملاهبه الله را مورد ملامت قرار داده بود که از پولهایی که آمریکایی ها به او میدهند به درستی استفاده نمیکند.
به نظر میرسد شمار کسانی که به شدت تندرو و افراطی هستند و احتمالا بر رهبر طالبان هم نفوذ دارند، کم نیست. احتمال دارد تلاش ملاهبه الله برای داشتن کنترل بیشتر بر تسلیحات، در نتیجه نفوذ همین افراد و به معنی مخالفت احتمالی ملاهبه الله با برخی از توافقات دوحه باشد.
احتمال اینکه در دوره ریاست جمهوری ترامپ بر آمریکا، پیگیری طرح های این کشور در افغانستان، سرعت بیشتری بگیرد بسیار زیاد است. اما اجرای موفق این طرحها، منوط به همکاری کامل و مطلق مجریان طرح است.
بنابراین، اگر برخی از چهرههای طالبان بنا داشته باشند ساز ناکوک بزنند، حتما ابزارهای کنترلی آمریکا، به سراغ آنها خواهد رفت و حذف فیزیکی، یکی از آن ابزارهاست.
آمریکا میلیارد ها دلار تجهیزات را در اختیار طالبان قرار نداده که طبق اراده ملاهبه الله مورد استفاده قرار گیرد.
اگر برخی از چهرههای طالبان، به دلیل سیر در مسیر خلاف تعهدات پیشین خود، از چرخه قدرت حذف شوند، افراد زیادی در درون طالبان هستند که میتوانند جای آنها را بگیرند و حتی با چهرههای دیگر مورد حمایت آمریکا خارج از ساختار طالبان هم وارد تعامل شوند.
افرادی همچون کرزی و عبدالله که در صورت ورود به ساختار قدرت، ظاهر یک حکومت فراگیر را هم بتوانند به حاکمیت بدهند.
نان طالبان در دست آمریکاست، طبیعتاً فرمان طالبان هم در دست آمریکاست.
سید احمد موسوی مبلغ
نظرات(۰ دیدگاه)