نوروز و شب قدر؛ برگزاری آیین کهن «جهنده بالا» در تهران

  • انتشار: ۳۰ حوت ۱۴۰۳
  • سرویس: فرهنگ و هنر
  • شناسه مطلب: 218770

همزمان با آغاز سال ۱۴۰۴ هجری شمسی و فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، آیین ملی و کهن «میله گل سرخ و جهنده بالا» که از سنت‌های دیرینه مردم افغانستان است، روز پنجشنبه ۳۰ حوت در حرم مطهر امام خمینی (ره) برگزار  شد. این مراسم با حضور گسترده مهاجرین افغانستانی، شخصیت‌های مذهبی و فرهنگی و با همراهی آیت‌الله سید حسن خمینی اجرا شد.

اجرای آیین کهن در کنار برادران ایرانی


به نقل از شفقنا افغانستان، برگزاری این مراسم در ایران، پاسخی به خواست مهاجرین افغانستانی است که سال‌ها خواهان برپایی این آیین در مناطق تمدنی مشترک بوده‌اند. علیرضا رجایی، دیپلمات باسابقه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و رئیس مؤسسه توسعه روابط بین‌المللی شرق، با اشاره به این موضوع گفت: «به دنبال درخواست‌های مکرر مهاجرین افغانستانی، دبیرخانه‌ای تحت عنوان “دبیرخانه بین‌المللی میله گل سرخ” تشکیل شد تا این مراسم در ایران برگزار شود. خوشبختانه، آیت‌الله سید حسن خمینی از این طرح استقبال کردند و برای میزبانی آن اعلام آمادگی نمودند.»

رمز ماندگاری یک آیین کهن


موسی خدادادی، دبیرکل ستاد برگزاری جشن گل سرخ و رئیس نمایندگی کمیته ملی المپیک افغانستان در ایران، نیز در این خصوص گفت: «جشنواره گل سرخ یکی از مهم‌ترین آیین‌های تاریخی و فرهنگی مردم افغانستان است که سال‌ها در زیارت سخی در مزارشریف و کابل برگزار شده است. این مراسم به نام و یاد حضرت علی (ع) برگزار می‌شود و یکی از مهم‌ترین بخش‌های آن، برافراشتن پرچم حضرت امیرالمؤمنین (ع) است.» وی افزود: «بر اساس باورهای مردم افغانستان، اگر پرچم در هنگام برافراشتن به‌طور مستقیم بالا رود، سالی پربرکت در پیش خواهد بود، اما اگر دچار لغزش شود، ممکن است سال سختی در انتظار مردم باشد.»

مراسمی فراتر از مرزها


این آیین با حضور تمام اقوام افغانستانی، از جمله هزاره‌ها، تاجیک‌ها، پشتون‌ها، ازبک‌ها، ترکمن‌ها و سایر گروه‌ها برگزار خواهد شد. به گفته خدادادی، در کنار بزرگان مذهبی و فرهنگی، ورزشکاران و فعالان اجتماعی نیز در این مراسم نقش پررنگی خواهند داشت.

دعوت به همبستگی و پاسداشت ارزش‌های مشترک


شورای هماهنگی هیأت‌های مذهبی مهاجرین افغانستانی در تهران، که مسئولیت برگزاری این مراسم را بر عهده دارد، اعلام کرد که شرکت در این مراسم برای عموم آزاد است و از تمامی مهاجرین برای حضور در این آیین ملی و معنوی دعوت به عمل آمده است.

میراث فرهنگی مشترک ایران و افغانستان


برگزاری این مراسم در حرم امام خمینی (ره)، در کنار برادران ایرانی، نمادی از وحدت فرهنگی و تاریخی دو ملت است. خدادادی تأکید کرد: «این جشن، پیامی روشن به کسانی است که به دنبال ایجاد تفرقه میان ملت‌های ما هستند. ایران و افغانستان دارای پیوندهای عمیق فرهنگی، مذهبی و تاریخی هستند که هیچ‌گاه گسسته نخواهد شد.»

مراسم «میله گل سرخ» از ساعت ۱۱ روز پنجشنبه آغاز شد و برنامه‌های ویژه‌ای از جمله منقبت‌خوانی، اجرای سرود، نمایش‌های آیینی و سخنرانی شخصیت‌های مذهبی و فرهنگی در آن برگزار خواهد شد.

نوروزتان پیروز، هر روزتان نوروز!

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *